Okinawas unike ryukyu-kultur

Dette innlegget er skrevet av våre flotte kollegaer i vårt datterselskap, Japaneksperten.

Okinawas beliggenhet mellom Japan, Kina og resten av det asiatiske fastlandet har gitt øygruppen en helt unik kultur. Ryukyu-kulturen er en spennende blanding av ulike impulser man ikke finner ellers i Japan, og her vil vi gi en kort introduksjon av den!

I Okinawas tradisjonelle ryukyu-kultur kan man se påvirkning fra både Japan, Kina og Sørøst-Asia.

Ryukyu-kongedømmet (1429—1879)

Grunnlaget for kulturen man møter på Okinawa i dag, finner man i Ryukyu-kongedømmet som varte i 450 år. Dette var et lite kongerike på øyene mellom Kyushu og Taiwan som vi i dag kaller Okinawa.

Den lille sjønasjonen ble etter hvert et viktig senter for handel i regionen. Ryukyu-kongedømmet hadde spesielt tette bånd med Kina og Japan, men importerte og videresolgte også varer fra Korea og land i Sørøst-Asia.

Utviklingen som en framgangsrik handelsnasjon gjorde Ryukyu-øyene til et sted for å utveksle ikke bare varer, men også informasjon, ideer og ikke minst kultur!

Kunst og håndverk

Vi har tidligere skrevet om hvordan århundrene med kulturutveksling har påvirket Okinawas matkultur. Men vi finner også kulturblanding innenfor kunsten, for eksempel i form av vakker keramikk!

Tradisjonell okinawisk keramikk ble tilført kinesiske teknikker og elementer fra japanske og koreanske tradisjoner, og kjennetegnes i dag av tykke former og uttrykksfulle dekorasjoner.

Foruten kopper og fat finner man ofte keramikk som husdekorasjon. Mange okinawiske hjem har en statue av den mytologiske skapningen shisa, en variasjon av den kinesiske vaktløven, som vokter over huset enten på taket eller ved inngangsporten.

Kimono med bingata-farging. Foto: Chinen Bingata Laboratory.
Kimono med bingata-farging. Foto: Chinen Bingata Laboratory.


Bingata, en tradisjonell teknikk for farging av stoff ved bruk av stensiler, er en annen representativ håndverkskunst på Okinawa.

Tradisjonelt sett ble det brukt naturlige fargestoffer, der de dyreste pigmentene ble importert fra Kina. Gul var den mest eksklusive fargen, og ble kun brukt av kongefamilien.

Kimonoer og tradisjonelle ryukyu-plagg som er farget med bingata har ofte sterke farger og mønstre. Som på japanske kimonoer kan dette for eksempel være blomster, men også mer typiske okinawiske motiver som fisker eller vann.

Musikk og teater

Også musikk og teater er en viktig del av Okinawas kultur! Kumiodori er en form for tradisjonelt okinawisk musikkteater som er ført opp på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Kumiodori ble tradisjonet fremført for hoffet, men ble senere gjort tilgjengelig også for den øvrige befolkningen.

Mange kjenner nok til det japanske strengeinstrumentet shamisen. Men forgjengeren er faktisk det tradisjonelle Ryukyu-instrumentet sanshin, som lages av slangeskinn! I dag er det imidlertid mer vanlig å bruke imitasjonsskinn.

En tradisjonell sanshin. Foto: Visit Okinawa Japan
En tradisjonell sanshin. Foto: Visit Okinawa Japan

Okinawas viktigste kulturelle eksportvare: karate

Vi kan selvfølgelig ikke utelate karate når vi snakker om tradisjonell ryukyu-kultur! Med millioner av utøvere over hele verden er karate uten tvil Okinawas viktigste kulturelle eksportvare. Det er ikke rart at Okinawa er stolt over å være fødestedet til denne populære kampsporten!

Foto: Visit Okinawa Japan
Foto: Visit Okinawa Japan

Hvor kan man oppleve tradisjonell ryukyu-kultur?

I dagens Okinawa finner man mye innflytelse fra både Japan og USA, men det er også mange steder man kan oppleve den tradisjonelle ryukyu-kulturen!

  • Sentralt i Naha finner man Tsuboya Pottery District med både butikker og et helt museum dedikert til okinawisk keramikk.
  • National Theatre Okinawa kan man se fremføringer av blant annet kumiodori og sanshin, men merk at ikke alt er tilrettelagt på engelsk. De har også en gratis utstilling om historien til tradisjonell scenekunst i Okinawa.
  • Besøk flotte Shuri Castle for å lære om hoffkulturen i Ryukyu-kongedømmet og se vakker kunst på Okinawa Art Museum.
  • Karate kan oppleves flere steder, f.eks. på Karate Kaikan.
  • Ta turen til temaparken Okinawa World sør for Naha og se en replika av en tradisjonell ryukyu-landsby. Her finnes det ulike workshopper som introduserer okinawisk håndverk, bl.a. bingata!
  • For en ekte ryukyu-landsby kan man ta turen til den lille øya Taketomi utenfor Ishigaki. Landsbyen er godt bevart og består nesten utelukkende av hus i tradisjonell stil!


Dette innlegget er utarbeidet i samarbeid med Visit Okinawa og Japan Airlines.

Visit Okinawa
Japan Airlines



Idylliske Ishigaki

Dette innlegget er skrevet av våre flotte kollegaer i vårt datterselskap, Japaneksperten.

Fram til nå har vi fokusert mye på Okinawas hovedøy med alt den har å by på. Men de aller mest idylliske omgivelsene finner man på øya Ishigaki! Dette er også inngangsporten til resten av Yaeyama-øyene, som har en unik kultur og vill natur.