Okinawas matkultur

Dette innlegget er skrevet av våre flotte kollegaer i vårt datterselskap, Japaneksperten.

Japan er kjent for sin fantastiske matkultur og Okinawa er intet unntak! På grunn av sin unike kultur og historie skiller Okinawas mattradisjoner seg fra øvrig japansk kokekunst, og kan by på spennende retter man ikke finner andre steder.

Tradisjonell mat på Okinawa
Foto: Visit Japan Okinawa


En historie med internasjonal påvirkning

Det finnes ulike årsaker til at matkulturen i Okinawa er så forskjellig fra den man finner på de japanske hovedøyene. En av de viktigste grunnene er den historiske kontakten Okinawa har hatt med omverdenen gjennom flere århundrer.

Okinawas geografiske plassering gjorde øygruppa til et viktig senter for handel i regionen. Innflytelse fra Kina, Sørøst-Asia og ikke minst fastlands-Japan kan ses i mange deler av Okinawas kultur - også i maten!

Etter andre verdenskrig har også USAs tilstedeværelse på Okinawa påvirket den moderne matkulturen, noe som fører til at Okinawa i dag har et spennende og variert kjøkken.

I Okinawas tradisjonelle ryukyu-kultur kan man se påvirkning fra både Japan, Kina og Sørøst-Asia.
I Okinawas tradisjonelle ryukyu-kultur kan man se påvirkning fra både Japan, Kina og Sørøst-Asia.

Tropisk klima og blå sone

Noe annet som har vært med på å utvikle Okinawas matkultur er dets subtropiske klima. Klimaet påvirker ikke bare jordbruket og hva som blir dyrket, men også folks forhold til mat.

Okinawa er en av verdens fem, blå soner.
Okinawa er en av verdens fem, blå soner.


Okinawa er kjent som en av verdens blå soner hvor befolkningen har en høyere forventet levealder enn det globale gjennomsnittet. Dette har nok mye å gjøre både med det stabile, varme klimaet og den sunne og varierte kosten!

Champuru - ekte husmannskost

Champuru
Foto: Visit Okinawa Japan


Retten som kanskje best representerer det okinawiske kjøkken er champuru, som på okinawisk betyr “å blande”. Champuru regnes for å være husmannskost, og er en enkel wok hvor man ofte bruker ingredienser man har i hjemmet.

Den vanligste versjonen er goya champuru, hvor den lokale grønnsaken goya blandes sammen med tofu, egg og svinekjøtt eller spam.

Okinawa soba - en lokal variant av ramen

Okinawa soba
Okinawa soba


Selv om denne retten deler navn med de tynne bokhvetenudlene man finner på det japanske fastlandet, ligner Okinawa soba mer på en variant av ramen.

Okinawa soba består av tykke hvetenudler servert i en smaksrik suppekraft med ulike toppinger. De mest populære toppingene er svinekjøtt, vårløk og syltet ingefær.

Taco rice - tex-mex med en twist

Den sterke amerikanske tilstedeværelsen på Okinawa kommer til uttrykk på flere forskjellige måter. I matveien ser man den først og fremst i retten som kalles taco rice.

Taco rice ligner i grunnen på en “norsk” taco, bortsett fra at ingrediensene serveres over ris i stedet for i en tacolefse.

Okinawa Taco Rice
Foto: Just One Cookbook

Beni imo - Okinawas lilla søtpotet

Okinawa kan også by på søte fristelser!

Beni Imo
Beni imo har en karakteristisk, lilla farge.


De mest kjente er ulike søtsaker laget av lilla søtpotet, eller beni imo som det heter på japansk. Beni imo finner man i kaker og iskrem, og ikke minst i beni imo-terter som er en av Okinawas mest populære suvenirer.

Dette innlegget er utarbeidet i samarbeid med Visit Okinawa og Japan Airlines.

Visit Okinawa
Japan Airlines